Енергийното министерство и Булгаргаз дадоха разяснения на извънреден брифинг за цената

...
Енергийното министерство и Булгаргаз дадоха разяснения на извънреден брифинг за цената
Коментари Харесай

Официално. Ето я новата цена на газа

Енергийното министерство и " Булгаргаз " дадоха уточнения на ексклузивен брифинг за цената на газа. 

" Булгаргаз " актуализира прогнозната цена на доставките на газ за месец ноември, като я понижи на 130 лева за мегаватчас (MWh). 
-->
" Това е доста намаляване по отношение на декларираната цена от 166 лева. Конкурентната цена е поради спомагателните доставки на " Булгаргаз ". Смяната на тактиката на " Булгаргаз " от директни договаряния към конкурентни процедури ясно демонстрира резултати и, че това е сполучлива процедура ", сподели министърът на енергетиката Росен Христов, представен от " ДарикНюз ".

По думите му са спестени 200 млн. лв. единствено от доставки за ноември. " Поздравявам " Булгаргаз " за отличните резултати и продължаваме напред със същата тактиката ", сподели още Христов.

Според изчисленията на изпълнителния шеф на " Булгаргаз "  Деница Златева 64% по-ниската цена на газа за ноември по отношение на септември се отразява непосредствено върху потребителите.

" Например, ако семейство живее в апартамент от 110 квадратни метра, сметката за отопление на газ при цени от месец септември, щеше да е около 700 лева По цените от октомври щеше да заплати 350 лв.. С понижената цена за месец ноември тази сума спада на 230 лева ", изясни Златева.

“Днес завършваме търга за месец декември ”, заяви тя и добави, че другата седмица ще разгласят от кои компании ще купуваме газ за месец декември.

“Новите транспарантни процедури, фактът, че се подсигурява неприкритост, върна доверието в сдружението ”, акцентира Златева и добави, че се надява и отсега нататък сдружението да предлага конкурентна цена. “Отстъпките, които договорихме за месец ноември, са сред 35-50% от борсовия показател, колкото и да се качва или понижава борсовия показател, тази отстъпка е закрепена големина ”, сподели още Златева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР